Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dovolená v Chorvatsku u moře

19. 6. 2009



Tak letos jsme prvně vyrazili s Klubem pracovní a zábavné kynologie na dovolenou k moři. Parta kolem Evy a Pavla jezdila k moři se psy již několik let, kde v kempu Pineta u Fažany cvičila vodní záchranářství . Pořád jsme se k tomuto kroku odhodlávali a vždycky nám do toho něco vlezlo. Loni na jaře měla Afra štěňátka a to uznáte, že s klubkem 7 prcků to nešlo, na podzim zase nebyla dovolená a tak konečně letos nám vyšel jarní termín koncem května a to na celých 14 dní !!!!
Rezervovat chatku nebylo potřeba, jsme v tomto směru soběstační, pro 2 pejsky a 2 človíčky je naše autíčko akorát. Začali jsme shánět informace, mapy na cestu a samozřejmě i vybavení . Na poslední chvíli se dokoupil ještě další neoprén, nějaký opalovací krém a zásoba pití na cestu i pobyt.

Vyrazili jsme v pátek kolem 7. hodiny večer, cestou jsme se ještě zastavili na večeři v naší známé hospůdce nedaleko Rudy a pak už hurá na hranice. Do Chorvatska jsme projížděli Německem, Rakouskem a Slovinskem a spočítali jsme to na 800 km. Jelo se dobře, naším směrem bylo poměrně málo aut, ale i přes to jsme v Německu zastavili a přenocovali na parkovišti pro TIR. V sobotu ráno jsme pokračovali s přestávkou na odpočinek a venčení. Do kempu Pineta jsme dorazili v odpoledních hodinách ( měli jsme malou zajížďku, neboť v navigaci chyběly některé silnice  ) a už skoro všichni „účastníci zájezdu“ tam byli.

Kemp Pineta nás překvapil svojí velikostí, byl to obrovský kemp s vlastním přístupem na pláž. V kempu bylo obrovské množství chatek různých velikostí, ještě více karavanů s přidělanou předsíní připravených na pobyt Chorvatů a Slovinců, asi to tam mají místo chat. V kempu bylo několik sociálních zařízení včetně sprch a prostor na mytí nádobí a našli jsme i 1 myčku na auta.
Naše parta byla ubytována v 3 pokojových chatkách Tereza s vlastní terasou.
Hodnocení kempu – příjemné.

Obrazek


Jaké bylo ale překvapení, když jsme v recepci dostali ceník na pobyt a ceny se velmi lišily od toho, co jsme si doma stáhli z internetu. Za pobyt psa chtěli víc než za člověka !!! A to jsme našli v celém kempu odpadkové koše pouze u sociálek a 1 na pláži.
A také nám zakázali koupat se přímo na pláži se psy.
Proto jsme museli jezdit na výcvik do 10 km vzdálené vesničky Barbarica , kde jsme byli skoro sami a byl tam klid.

Obrazek



Po příjezdu jsme se přivítali s ostatníma a šli okouknout moře.Afra i Borůvka hned vlezly do vody a napily se slané vody. Fuj. Jim to ale vůbec nevadilo a brouzdaly se vodou, protože sluníčko hřálo, voda byla průzračná  .
Našli vhodné místečko k zaparkování a začali stavět náš dočasný domov. Pak už nás čekala jen večeře a spánek. Oni byli umordovaní z cesty skoro všichni, někteří to jeli na jeden zátah a při teplotě kolem 30 stupňů to byl výkon.

První 3 dny byly přímo tropické, venku vedro a tak skoro každý chtěl dělat figuranta, protože ve vodě to bylo moc příjemné.
Hlavní náplní naší dovolené byl vodní výcvik. Jezdilo se do Barbaricy  na pláž , cvičilo se dopoledne a odpoledne, oběd nám z kempu vozili, abychom se zbytečným ježděním nevysilovali.
V úterý byl volný den, který měl být odpočinkový (jak pro koho) a ve čtvrtek se grilovalo.

Obrazek


Po příjezdu všech  se udělala malá porada a byli jsme rozděleni do skupin. První týden se cvičilo ve 3 skupinách, cca po 8 psech , druhý týden byly skupiny na cvičení dvě.  První skupince velela Astrid – šikovná to žena, která učila neplavce a nehrající si psy plavat a hrát si. Povedlo se. Byla moc šikovná. Dokázala i pudlíka Edu přimět do vody a pak i plavat.
Další skupinku měl na povel šikovný a zkušený Tomáš – není co dodat, jeho skupina jela podle daného plánu a vždy byla hotova o něco dřív, než skupinka naše.
Třetí skupinku měl na starosti Jarda, coby ostřílený psovod  nás pěkně proháněl. Naši skupinu tvořili: fundláci Arnie a Griff, leonberger Gerry, flatice Týna, černý ruský teriér Eru, labrador Merlin,   boxerky Borůvka a Afrodita  a  v dalším týdnu ještě fundlák Cezar , NO Tarra a Tarzan. No snad jsme na nikoho nezapomněli .
Trénink byl fyzicky náročný, Afra jako jediná vydržela po oba dva týdny cvičit v plném nasazení , v prvním týdnu překvapil labrador Merlin – úplný nováček a vůbec nepřekvapila Týna , protože od té se to čekalo, že je to vodní pes    Všichni, opravdu všichni, jak pejsci, tak páníci si zaslouží obrovskou pochvalu.



Cvičilo se podle Pavlova  řádu  a  také podle  záchranářského řádu:  
- přinášení  aportu z vody (hází se ze břehu)
- přinášení aportu , který se hází z  lodě jedoucí kolem pobřeží
- záchrana topícího se člověka
- záchrana topícího se člověka , kdy pes proplouvá skupinkou nic netušících lidí
- záchrana surfaře a přitažení surfu za lano ke břehu
- týmová záchrana , kdy psovod  plave se psem k osobě, která je v bezvědomí a přivlečení ke břehu
- podplavání převráceného člunu , uchopení lana a přivlečení na břeh
- donesení záchranného prostředku topícímu – lano s bójkou
- potápění  a lovení předmětů z vody
- jízda na surfu  a na lodi
- skok do člunu a ze člunu (pes skočí do člunu, je převezen kousek od břehu a po té je psovodem přivolán na břeh, tj.musí skočit ze člunu a plavat na břeh za psovodem)
- jízda na člunu společně se psovodem
- přinesení rybářské sítě na břeh (síť plave volně na vodní hladině)

Obrazek



Afrodita je vodní pes , ani slaná voda pro ni nebyla žádná překážka .Nadšeně se vrhala do moře , zkraje se trochu s páníčkem přetahovala o přinesený aport, ale postupně se zklidnila a aport odevzdávala pěkně. Všechny cviky udělala , nic pro ni nebylo překážkou.  Borůvka se zezačátku také nadšeně vrhala do vody, ale potom, co se několikrát odřela o ostré kameny už si dávala velký pozor. Do vody chodila velice opatrně, aby náhodou špatně nešlápla , když už byla ve vodě, plavala pěkně a také splnila všechny cviky.

Afrodita byla jediná, která vydržela cvičit celých 14 dní . V úterý  se necvičilo,byl to tzv. odpočinkový den,  mohlo se jít na procházku, nebo na výlet do kolosea, do přístavu, do města Pula. Většina se jela podívat do přírodní rezervace do Kamenjaku, kde se  mohli vykoupat v nádherně průzračné vodě..
Ve čtvrtek ráno jel Jarda s Evou na rybí trh pro ryby, protože večer se nevařilo, ale grilovalo. Večerní grilování byla paráda, krásně to vonělo a těch laskomin. Zvláště olihně, to byla ňaminka.
Každý večer se všichni dovolenkáři scházeli a trenéři hodnotili výkony psů i psovodů za celý den.

O jídlo se starala Eva, snídaně byly formou švédského stolu, oběd nám Eva spolu s pomocnicí ( 1.týden – Renata a 2.týden –Iva) připravily a většinou nechaly dovést přímo na pláž , po návratu ze cvičení už na nás čekala  přesnídávková polévka nebo jiná svačina  - palačinky, vdolky, obložená mísa aj . a k večeři bylo teplé jídlo – brambory a řízek, ovocné knedlíky atd.
Volně po celý den by  káva, čaj, sirup a k tomu nějaké oplatky.

Poslední den jsme se ještě zastavili v pizzérii ( naše každodenní zastávka ze cvičení – měli výbornou zmrzlinu ), kde jsme neodolali a objednali si pizzu s mořskými plody , kávičku a poháry se zmrzlinou . Bylo to všechno výborné.

Obrazek


Počasí si trochu zařádilo , první dny bylo vedro k padnutí, ale potom začal foukat vítr a trochu se ochladilo. To se hned cvičilo lépe. Zpáteční cesta už proběhla za silného deště , hlavně v Rakousku lilo a lilo.
Domů jsme přijeli po půlnoci  - cesta zpátky nám trvala 12 hodin a Jarda ji ujel vcelku.

Hodnocení dovolené: líbilo se  a rádi si ji zase zopakujeme.  Všem, kteří se postarali o klidný průběh dovolené a dobrou náladu děkujeme.

Fotky najdete zde.