Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lavinový výcvik v Suché Rudné

14. 2. 2010

Obrazek


V neděli ráno jsme s páníkama nasedli do auta a vyrazili směrem do Jeseníků. Cílem byl hotel Paramon v Suché Rudné , kde se mělo konat týdenní cvičení záchraných prací v lavinách. Ze známých tváří KPZK přijel Pavel s Arnim a Grifem, Helča a Martin s Blackem a Eva s Týnou.  Ostatní, kteří doplňovali naši skupinku byli pro nás neznámí psi různých plemen.  Protože nám cesta i s přestávkami trvala cca 7hodin, večer jsme se už jenom vyvenčili a páníci šli na večeři do hotelu a potom také na seznamovací  posezení.

Druhý den ráno jsme se rozdělili do 2 skupinek, jednu vedl náš páník a druhou  vedla Yvon z Brna. Na cvičení jsme si vybrali 2 hřiště, která byla schovaná pod  velkou vrstvou sněhu a proto jsme si museli nejdřív  plochu pěkně udupat a vybudovat úkryty. Udělali jsme si hned 3 „hrobečky“, do kterých jsme si připravili karimatky a celty.

Naše skupinka byla složená ze začátečníků , proto jsme začali nejdříve vyštěkáváním  a získáním důvěry pejsků.  Ze zkušenějších tu byla Afra, která má již složené zkoušky RH-LA a Borůvka, která se na zkoušky připravuje.

Na úterní odpoledne pro nás Pavel přichystal jízdu na skůtru se saněmi a tak jsme se mohli všichni povozit. Bylo to prima.

Středeční den byl pro pejsky dnem volna, pouze páníci měli povolené aktivity. Náš páník spolu s Yvon  se šli proběhnout na běžkách. Vzhledem k tomu, že přes noc napadalo asi 40 cm sněhu, nebyla široko daleko žádná projetá stopa a oba se pořádně na výletu zapotili. Počasí si z nás vůbec střílelo, jeden den bylo dokonce -15 stupňů a tak to bylo při delším čekání docela na kabátky.

Postupně se cvičili teplé úkryty bez lidiček, osoby zakryté úplně nebo jenom částečně, hledání ztracených předmětů (většinou to byla upuštěná rukavice nebo balonek ) a vyzkoušeli jsme si také chůzi za patami – tzn ve stopě  za psovodem.  Také jsme začali s vysíláním pejsků na mety, což se některým moc líbilo, zvlášť, když je tam čekala nějaká ňaminka.

V pátek večer šli páníci do hotelu na travesti show a pěkně se bavili.   V pátek dopoledne se opět cvičilo a odpoledne bylo věnováno soutěžím.  

Na vyznačeném place se rozházel  nakrájený párek a bylo na páníčkovi, aby pejska přivolal k sobě, aniž by se mu pejsek zasekl na „minovém poli“ . Nekterým se opravdu povedlo, zato jiní se najedli J

Další disciplína byla chůze u nohy, v jedné ruce vodítko a lžíce s balonkem. A aby to nebylo tak jednoduché, tak se šel slalom.   Dostat pejska na sáně  a odvézt ho na určité místo, aniž by slezl, to bylo také docela zajímavé. A ještě další a další soutěže.

V sobotu se cvičilo hlavně na přání a po obědě se hodnotil celý uplynulý týden. Odpoledne již někteří odjížděli domů a tak se už necvičilo a my jsme šli na procházku.

V neděli ráno už jenom snídaně, vyvenčit, rozloučit se a hurá domů. Cesta  vypadala hrozivě, páníček jel opatrně a tak jsme to všechno zvládli.

Za  naši smečku se zůčastnili:  oba pánící, Afra, Borůvka a Bára 



FOTO: 

od nás : http://boruvka1.rajce.idnes.cz/20100207_Jeseniky_-_vycvik_v_lavinach_01/
od Rory: http://aurorahelfra.rajce.idnes.cz
od Blekouše : http://blekusek.rajce.idnes.cz/LAVINY_leden_2010/
od Týnyhttp://evinka01.rajce.idnes.cz/unor_laviny/
od Keiry bude doplněno :  http://sonny7407.rajce.idnes.cz/
od Kataríny : http://charka.rajce.idnes.cz/Stekani_do_snehu_aneb_lavinovy_zachranarsky_vyvcik_31.1.-7.2.2010_Sucha_rudna/


Obrazek


Obrazek



Obrazek